Head-Up Дисплей на предно стъкло

Една от най-модерните иновации в областта на производството на автомобилни стъкла е монтирането на предни стъкла на автомобили с възможност за проектиране на показанията на основните инструменти върху тях чрез технология наречена HEAD UP /хедъп/ Тази технология помага на водача да фокусира вниманието си върху пътя – благодарение на специален филм, вграден в стъклото, който позволява изображението на данните от арматурното табло да се проектират върху предното стъкло в зрителното поле на водача. Шофьорът винаги гледа към пътя. Намалява умората и ви позволява да се концентрирате върху шофирането. BMW са първите, които произвеждат масово серийни модели с предни стъкла с опция за проектиране на изображение – HEAD UP . Днес вече много производители на автомобили използват тази екстра за високите класове на оборудване за своите модели автомобили.

В крайна сметка тук е важен не само проекторът като основен технически детайл, но и качеството на предното стъкло, върху което ще се проектира изображението. Предното стъкло е триплекс пакет, състоящ се от три слоя, и когато изображението се приложи към конвенционално предно стъкло, се образува ефектът на двойно, размито изображение. Ето защо инженерите на стъкларските фабрики обърнаха специално внимание и отделиха много  време на този въпрос. Комбинацията от перфектно съвпадащи вътрешни и външни стъкла и персонализиран заклинен PVB осигурява възможно най-рязкото изображение на HUD. Отражението на вторичното HUD изображение (ghosting) е сведено до минимум.

Всъщност комплектът Head-Up-Display се състои от два компонента:

  1. Електронен блок, вграден в арматурното табло;
  2. Специално подготвено предно стъкло, което играе ролята на параван.

Възможностите на прожекторите, вградени в арматурното табло на автомобила, непрекъснато се подобряват. Днес върху предното ви стъкло може да се проектират данни като:

– индикация за –

– скорост на движение;

– текущо време;

– температура в охладителната система;

– индикация на контролните лампи.

– навигационни данни ,съвременната HUD система е свързана с GPS и може да проектира върху стъклото

 – маршрут, пътни знаци и подобна информация от GPS-а.

Също така дава светлинни и звукови сигнали за работа на предупредителните лампи и превишаване на допустимата скорост. Тази стойност може да се зададе ръчно на устройството. По подобен начин е програмиран целият комплекс от получена информация.

Шофьорът сам избира кои проекции да гледа.