Камери за предно стъкло

Най-новите модели автомобили от луксозната и дори бизнес класа често са оборудвани с предно стъкло с камера. И ако по-рано тези модели бяха малко, то сега наличието на камера на предното стъкло става все повече и повече . Броят на видовете камери също расте, което допълнително увеличава разновидностите на автостъклата. Самите стъкла никога не са оборудвани с камера. Стъклото има специален отвор или отвори / ако има повече от една камера/ за закрепване на камерата и нашите монтажници внимателно ще прехвърлят всичко необходимо на вашето ново стъкло.

Камерите са различни: нощно виждане, контрол на лентата, адаптивна светлинна камера, City stop система и др. Ако не познавате оборудването на вашия автомобил, тогава единственият начин да определите с кои камери разполагате е да направите снимка на панела за монтаж на камерата и да я изпратите на нас. Нашите квалифицирани специалисти разполагат с професионални каталози и лесно ще определят правилното стъкло.

Всеки от видовете камери има свое предназначение и е елемент от поне една от електронните системи на автомобила, така наречените асистенти, които предоставят на водача важна информация. Те улесняват навигацията и понякога карат кола в трудни пътни условия.

Камерите, включени в предното стъкло, са основа за системи за нощно виждане, разпознаване на пътни знаци, асистент за поддържане на лентата, асистент за дълги светлини (адаптивни дълги светлини). Стандартната схема на такива интелигентни системи обикновено включва самата камера, която улавя ситуацията на пътя във всеки момент, електронен блок за управление и изходно информационно устройство – дисплей, разположен на арматурното табло или в определена област на предното стъкло, ако автомобилът ви е оборудван с хедъп. Често една и съща камера се използва едновременно в набор от системи.

  1. Камера в системата за нощно виждане

Това са инфрачервени камери, способни да заснемат ситуацията, когато автомобил се движи в тъмното и да информират водача за препятствия на пътя, които не могат да бъдат осветени от фарове. Освен това камерите на „нощните асистенти“ разпознават движещи се фигури на тъмен участък от пътя, траекторията на пътя над доста голям участък от пътя.

Видеокамерата се включва при определено ниво на външна осветеност, след което започва „нощта“. Сигналите, предавани от камерата към контролния блок, не само се предават на дисплея, но и задействат други елементи на системата, предоставени от разработчика на модела. Например, предупреждение за опасността от насрещни предмети, осветяване на движещи се фигури отвъд пътното платно и дори улавяне на сърдечния ритъм на живи същества, разположени на 100 метра от колата.

  1. Функции на камерата в системата за разпознаване на пътни знаци

Камерата е разположена в областта на предното стъкло, което позволява заснемане на ситуацията в голяма площ пред движещ се автомобил, което прави възможно използването на данните и в системите за откриване на движещи се пешеходци и системата за контрол на лентата (асистент). Камерата за тази цел е разположена зад огледалото за обратно виждане под ъгъл, който е най-добър за заснемане на изображението на срещаните пътни знаци – отгоре и отдясно (по посока на автомобила).

Дизайнът на камерата ви позволява да подчертавате кръгли пътни знаци с определена информация, отпечатана върху тях в бяло (забранителни знаци), да разпознавате надписи за ограничения на скоростта и да четете текст от информационните табели.

  1. Камера за подпомагане на лентата

Обикновено това е монохромна камера, предназначена да следи наличието на пътна лента пред движещ се автомобил. Това осигурява, чрез обработка на информация от видеокамерата, своевременно предупреждение на водача за промяна на разстоянието до следващия автомобил отпред или за отклонение от желаната траектория.

Камерата е активна само когато лентата е ясно обозначена. Ако лентата не е маркирана достатъчно ясно или ако изобщо не съществува, тя преминава в пасивен режим. За да се осигури безпрепятствено снимане, в стойката на камерата е разположен нагревателен елемент, който гарантира липсата на влага и скреж върху стъклото.

  1. Камера за адаптивни дълги светлини

Камерата разпознава степента на осветеност на пътя през нощта и осигурява на „асистент“ да регулира работата на дългите светлини. Той улавя появата на светлина пред автомобила от приближаващ се автомобил, и отражението на задните светлини на преминаващите превозни средства и осветлението по маршрута.

Благодарение на сигналите, получени от видеокамерата, управляващият блок има възможност да променя своевременно лъча на дългия лъч, включително за да избегне заслепяването на водачите на насрещните превозни средства. Камерата често се използва едновременно в асистираща система за поддържане на лентата.